Briošky s mákem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1,5 lžička sůl
4 ks vejce
100 g máslo
50 g máslo
250 ml mléko
1 kostka droždí
100 g cukr moučka
mák
200 g hladká mouka
500 g polohrubá mouka
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Mléko mírně zahřejeme a máslo rozpustíme. Droždí rozdrobíme, posypeme trochou mouky a cukru, zalijeme malým množstvím vlahého mléka a necháme vykynout v kvásek. Mouku prosejeme se solí a cukrem. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky rozkvedláme ve zbylém množství mléka a spolu s vlahým máslem promícháme s moukou. Vypracujeme vláčné těsto

  2. Z těsta hned tvoříme malé kulaté briošky. Rovnáme je na vymaštěný plech, potíráme bílkem a sypeme mákem. Místo máku je můžeme sypat ale i solí a kmínem. Než rozehřejeme troubu, necháme briošky kynout na plechu

  3. Briošky pečeme v předehřáté troubě prudčeji než např. kynutý koláč

  4. Upečené a ještě horké briošky potřeme rozpuštěným máslem a pak necháme trochu vychladnout. Hned podáváme k čaji nebo kávě. Můžeme je i trochu pocukrovat. Briošky výborně chutnají rozříznuté, potřené máslem a džemem. Briošky jsou výborné čerstvé, nenechávejte tedy zásobu i na druhý den.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!