Briošky s čokoládovo-ořechovou náplní recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
80 g máslo
80 g máslo
1 lžíce rum
1 ks žloutek
1 lžíce mléko
bílek
3 lžíce cukr krupice
3 lžíce cukr krystal
250 ml vlažné mléko
80 g mleté vlašské ořechy
21 g čerstvé droždí
1 lžíce holandské kakao
400 g hladká mouka extra speciál
1 lžička cukr krystal do kvásku

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme se špetkou soli a do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, které posypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme na teple asi 15 minut kynout kvásek

  2. Když kvásek vykyne, přidáme vaječný žloutek, studené máslo pokrájené na kostky, cukr a 1 lžíci rumu. Všechno spolu důkladně vypracujeme se zbylým vlažným mlékem na polotuhé hladké lesklé pružné těsto, povrch posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1,5 hodiny

  3. Mezitím připravíme čokoládovo-ořechový krém na plnění briošek. Do misky dáme změklé máslo, zpracujeme pomocí vidličky s práškovým kakaem, přidáme cukr krystal a mleté vlašské ořechy a smícháme. Lžící mléka naředíme do požadované roztíratelné konzistence a odložíme zatím ztuhnout do chladničky

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, vytvarujeme válec a pokrájíme na 12 přibližně stejných dílů, z kterých bez dalšího kynutí uděláme kulaté bochníčky. Do kulatého bochníčku obrácenou částí dřevěné vařečky vyhloubíme jamku, rozšíříme ji prsty k okrajům a do jamky vložíme lžičku čokoládovo-ořechové náplně

  5. Cípy a okraje těsta spojíme dokola prsty na batůžek tak, aby vrstva spojeného těsta překryla náplň, obrátíme spojem na desku, jemně pomoučníme a rozválíme pomocí válečku do oválu o tloušťce asi 1 - 2 mm, šířce asi 8 cm a délce asi 15 cm. Ostrým nožem rovnoběžně nakrojíme po délce až na desku tak, ať jsou od sebe vzdálené asi 1,5 cm a po obvodě zůstal asi 1,5 cm široký volný pás těsta

  6. Do prstů uchopíme oba konce oválu a spirálovitě zakroutíme v protisměru, vzniklou spirálu potom zatočíme jako slimáka, čímž vznikne výsledný tvar briošky. Briošky uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií, přikryjeme vzdušnou utěrkou a necháme na teple ještě 30 minut kynout, potom briošky potřeme rozšlehaným vaječným bílkem

  7. Briošky vložíme péct do vyhřáté trouby na funkci horní a dolní ohřev. Na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou, pečeme asi 15 minut do pěkně zlato-hnědé barvy. Upečené briošky vybereme, necháme je vychladnout na mřížce a můžeme podávat

  8. Briošky s čokoládovo-ořechovou náplní servírujeme na podnose s horkým kakaem ke sladké snídani a také jako druhý hlavní chod na sladko. Výborné jsou ke svačině s dobrou kávou. Postup vůbec není těžký, opak je pravdou, jde to rychle a lehce, jen jsem ho podrobně rozepsala a s těstem se výborně pracuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!