Briošky s česnekem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžička česnek
0,75 lžic sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
300 g máslo
300 ml mléko
900 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
45 g čerstvé droždí

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru, lžičky mouky a 1/3 vlažného mléka zaděláme kvásek, který necháme nakynout. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme 2 žloutky, kvásek, vlažné rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka. Zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme alespoň půl hodiny na teplém místě kynout

  2. Do těsta můžeme přidávat různé přísady například najemno nakrájenou cibuli, sušená rajčata nebo bylinky. Z těsta nemusíme tvarovat jen briošky, můžeme vytvarovat i rohlíky

  3. Po vykynutí rozdělíme těsto na asi 50 g velké bochánky. Bochánky vytvarujeme do kuželek. Dále postupujeme tak, že větší stranu kuželky rozplácneme, uprostřed uděláme prstem díru a tu menší část prostrčíme spodem skrz díru, dotvarujeme do kulatého tvaru

  4. Briošky dáme na tukem vymaštěný a strouhankou vysypaný plech tak, aby měly kolem sebe kousek prostoru. Potřeme rozšlehaným vejcem s rozetřeným česnekem a necháme ještě 5 minut kynout na plechu

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 - 25 minut

  6. Briošky s česnekem podáváme jako chutné pečivo při různých příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!