Briošky s česnekem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 lžička česnek 0,75 lžic sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 300 g máslo 300 ml mléko 900 g polohrubá mouka tuk na vymazání strouhanka na vysypání 45 g čerstvé droždí
Postup Briošky s česnekem
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, lžičky mouky a 1/3 vlažného mléka zaděláme kvásek, který necháme nakynout. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme 2 žloutky, kvásek, vlažné rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka. Zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme alespoň půl hodiny na teplém místě kynout
Do těsta můžeme přidávat různé přísady například najemno nakrájenou cibuli, sušená rajčata nebo bylinky. Z těsta nemusíme tvarovat jen briošky, můžeme vytvarovat i rohlíky
Po vykynutí rozdělíme těsto na asi 50 g velké bochánky. Bochánky vytvarujeme do kuželek. Dále postupujeme tak, že větší stranu kuželky rozplácneme, uprostřed uděláme prstem díru a tu menší část prostrčíme spodem skrz díru, dotvarujeme do kulatého tvaru
Briošky dáme na tukem vymaštěný a strouhankou vysypaný plech tak, aby měly kolem sebe kousek prostoru. Potřeme rozšlehaným vejcem s rozetřeným česnekem a necháme ještě 5 minut kynout na plechu
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 - 25 minut
Briošky s česnekem podáváme jako chutné pečivo při různých příležitostech.