Brambory zapečené se slaninou a špenátem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

200 g slanina
5 stroužků česnek
olej
sůl
2 ks vejce
máslo
12 ks brambory
150 g sýr
pepř
250 g smetana ke šlehání
300 g čerstvý špenát

Postup přípravy receptu

  1. Asi 12 středně velkých brambor uvaříme ve slupce téměř doměkka. Necháme trochu vychladnout a oloupeme je

  2. Špenát důkladně propereme ve studené vodě, listy zbavíme řapíků a pokrájíme je

  3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Sýr nastrouháme

  4. Na malém množství oleje osmahneme slaninu, přidáme prolisovaný česnek, špenát a smažíme, dokud špenát nezvadne. Směs osolíme a opepříme

  5. Zapékací pekáček nebo mísu vymažeme máslem. Brambory rozkrájíme na tenká kolečka a polovinu naskládáme na dno pekáče. Na brambory navrstvíme usmaženou směs špenátu se slaninou. Posypeme nastrouhaným sýrem a překryjeme druhou polovinou nakrájených brambor. Ve smetaně rozkvedláme vejce s trochou soli a vše nalijeme na připravené brambory. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 - 40 minut, dokud brambory nezezlátnou

  6. Brambory zapečené se slaninou a špenátem podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!