Bramborové plněné koule recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti sůl sýr mletý pepř mletý kmín těsto 2 ks vejce 1 kg brambory 500 g hladká mouka náplň 6 ks cibule 6 ks mrkev červené víno 800 g mleté maso podle potřeby olivový olej na smažení rostlinný olej na smažení
Postup Bramborové plněné koule recept
Postup přípravy receptu
-
Masová směs
Najemno nakrájíme očištěnou mrkev a malé cibule. Společně s mletým masem vše orestujeme na olivovém oleji a zalijeme červeným vínem (doporučuji kvalitní a suché) tak, aby byla orestovaná zelenina a maso ponořené. Necháme vařit a občas promícháme. Směs je připravená, až se vsákne většina vína a prioritně změkne mrkev. Necháme zchladnout. Podle chuti osolíme a opepříme.
Bramborová směs
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme je a rozmáčkame, aby v ní nebyly velké kusy brambor, i když my je máme rádi. Přídáme vejce, sůl a drcený kmín. Smícháme a postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne příjemné těsto.
Pomocí misky si vytvarujeme bramborovou směs a dovnitř přidáme masovou směs. Následně vytvarujeme kouli, aby masová směs byla obalená do bramborové směsi.
Bramborové koule plněné mletým masem vložíme do rozpáleného oleje v hrnci a dozlatova opečeme. Následně koule přesuneme do pekáčku a na každou kouli přidáme plátek sýra podle chuti. Zapečeme 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Bramborové koule plněné mletým masem podáváme s libovolnou přílohou, doplníme zeleninovým salátem.