Bramborové pirožky se šunkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
2 ks vejce
200 g polohrubá mouka
0.3 lžičky muškátový oříšek
1 kg vařené brambory ve slupce
těstíčko
1 lžička sůl
1 ks vejce
1 ks žloutek
200 ml mléko
100 g hladká mouka
náplň
200 g šunka
1 lžíce majoránka
1 ks bílek
0.5 lžičky mletý pepř
2 ks větší cibule
0.5 lžičky drcený kmín
podle potřeby
olej na smažení
strouhanka na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Smícháme nadrobno nastrouhané brambory s vejcem, solí, polohrubou moukou a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 10 minut odpočívat.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme kostičky šunky, bílek, kmín, pepř a majoránku. Všechno důkladně promícháme.

  3. Z těsta rozválíme plát asi 5mm silný a rozkrájíme jej na čtverce, na které rozložíme šunkovou náplň. Okraje potřeme vodou, protilehlé strany přehneme do trojúhelníku a těsto dobře přimáčkneme.

  4. Do mléka vmícháme žloutek i vejce, přidáme hladkou mouku, osolíme a vidličkou vymícháme do hladkého těstíčka. Připravené pirožky v něm namáčíme a poté obalujeme ve strouhance. Nesmíme roztrhnout těsto, aby nám náplň nevytékala!

  5. Rozpálíme olej a obalené pirožky smažíme po obou stranách dozlatova.

  6. Bramborové pirožky se šunkou podáváme teplé se zeleninovým salátem. Když zbydou, zjistíme, že jsou velmi chutné i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!