Bramborové halabalky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 ks vejce
1 špetka majoránka
salám
sýr
koření
škrobová moučka
1 hrst ovesné vločky
vepřové sádlo
semínka
slaná voda
4 - 5 ks střední vařené brambory

Postup přípravy receptu

  1. V hrnku spaříme vločky převařenou vodou (jen co vypijí). Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme

  2. Nastrouháme vařené brambory, přidáme česnek, majoránku nebo jiné koření podle chuti, vejce, spařené vločky a vše společně dobře propracujeme. Škrobem zaděláme na ne příliš tuhé těsto. Nesolíme

  3. Zapneme troubu na 180 °C, plechy vyložíme pečícím papírem

  4. Těsto vyválíme ve folii podsypané škrobem na 3 - 4 mm silný plát a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. Zbylé těsto po vykrajování nakrájíme na halabala tvary

  5. Bramborové halabalky na plechu potřeme slanou vodou (dietní varianta), ostatní rozpuštěným sádlem, osolíme, můžeme přidat mák, semínka, všeho podle libosti

  6. Dva plechy bramborových halabalek pečeme asi 30 minut, na horní plech dáme pomazané sádlem. Zhruba 10 minut před koncem halabalky vyndáme, ochutíme salámem, sýrem a dopečeme

  7. Druhá varianta těsta: Místo škrobu použijeme hladkou mouku, přidáme 5 dkg vyškvařené a na kostky nakrájené slaniny, případně nastrouháme 4 dkg sádla. Takto připravené těsto necháme chvilku v lednici odpočinout

  8. Bramborové halabalky podáváme teplé k vínu, dětem k čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!