Boršč z jeslí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce olej 3 ks brambory 1 ks cibule 0.3 ks celer 2 l voda 1 ks mrkev 1 ks petržel 2 ks bobkový list 5 ks nové koření 150 ml rajský protlak 120 g kysané zelí 1 ks středně velká řepa 300 g hovězí a vepřové mleté maso 100 ml smetana ke šlehání nebo na vaření podle chuti sůl
Postup Boršč z jeslí recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nadrobno nakrájíme, rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli společně s mletým masem, bobkovým listem a novým kořením. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Očistíme a ostrouháme zeleninu (mrkev, petržel, celer a řepu. Vše necháme vcelku kromě oloupaných brambor, ty nakrájíme na kostičky. Vše přidáme k masu. Dolijeme zbytkem vody a vaříme do změknutí zeleniny.
Kysané zelí uvaříme zvlášť ve vývaru. Po uvaření přidáme zelí do polévky. Před dokončením nalijeme do boršče rajčatový protlak a zjemníme šlehačkou nebo smetanou. Krátce provaříme.
Zeleninu vyjmeme, na hrubém struhadle nastrouháme a vrátíme zpět. Část vývaru odlijeme spolu se zeleninou a rozmixujeme, tím polévku zahustíme.Nakonec boršč dochutíme podle potřeby.
Boršč z jeslí podáváme podle chuti. Bez masa je tento boršč vhodný i pro vegetariány.