Boršč z jeslí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce olej
3 ks brambory
1 ks cibule
0.3 ks celer
2 l voda
1 ks mrkev
1 ks petržel
2 ks bobkový list
5 ks nové koření
150 ml rajský protlak
120 g kysané zelí
1 ks středně velká řepa
300 g hovězí a vepřové mleté maso
100 ml smetana ke šlehání nebo na vaření
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nadrobno nakrájíme, rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli společně s mletým masem, bobkovým listem a novým kořením. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.

  2. Očistíme a ostrouháme zeleninu (mrkev, petržel, celer a řepu. Vše necháme vcelku kromě oloupaných brambor, ty nakrájíme na kostičky. Vše přidáme k masu. Dolijeme zbytkem vody a vaříme do změknutí zeleniny.

  3. Kysané zelí uvaříme zvlášť ve vývaru. Po uvaření přidáme zelí do polévky. Před dokončením nalijeme do boršče rajčatový protlak a zjemníme šlehačkou nebo smetanou. Krátce provaříme.

  4. Zeleninu vyjmeme, na hrubém struhadle nastrouháme a vrátíme zpět. Část vývaru odlijeme spolu se zeleninou a rozmixujeme, tím polévku zahustíme.Nakonec boršč dochutíme podle potřeby.

  5. Boršč z jeslí podáváme podle chuti. Bez masa je tento boršč vhodný i pro vegetariány.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!