Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

8 g sůl
320 g voda
hladká mouka
1 g sušené droždí
4 lžíce pšeničné otruby
400 g hladká pšeničná chlebová mouka t 650

Postup přípravy receptu

  1. V tomto receptu se ingredience váží v gramech, nejsou v mililitrech, ani v šálkách či lžících

  2. Do mísy prosejeme 400 gramů bílé světlé pšeničné mouky T 650 - má vyšší obsah lepku, přidáme 8 gramů soli a ano, dobře čtete, jen 1 gram sušeného droždí. Promícháme suché ingredience, přilijeme 320 gramů ledové studené vody, ale nemícháme! Jen spojíme několika lehkými pohyby pomocí špachtle anebo stěrky v homogenní těsto

  3. Těsto na chléb přikryjeme fólií a necháme pomalu kynout při pokojové teplotě cca 21 až 23 °C až 18 hodin. Po této době vidíme v mise zdvihnuté mokré těsto s početnými bublinkami. Těsto pomocí stěrky vyklopíme na silně pomoučněnou desku. Těsto má charakter velmi mokré beztvaré placky

  4. Povrch těsta pomoučníme a překládáme z rohů do středu jako obálku pomocí pomoučněných rukou. Velmi jemně vytvarujeme rukama kulatý bochník, který obrátíme spojem dolů na pomoučněnou desku posypanou pšeničnými otrubami, pomoučníme i povrch těsta a posypeme pšeničnými otrubami a přikryjeme čistou vzdušnou utěrkou, necháme kynout na teple ještě 2 hodiny

  5. Kdo chce, může těsto přenést na velkou čistou pomoučněnou utěrku posypanou pšeničnými otrubami, pomouční povrch bochníku, posype pšeničnými otrubami a překryje povrch utěrkou

  6. Troubu rozehřejeme na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodní rošt vložíme smaltovaný hrnec s pokličkou a 30 minut ho při této teplotě necháme rozpálit. Já jsem pro tento účel použila hrnec, ale můžeme však použít i jenskou mísu s poklopem, pokud nemáte právě smaltovaný hrnec. Hrnec nevymazáváme tukem a nepoužíváme ani pečící papír

  7. Po 30 minutách vybereme rozpálený hrnec z trouby, vložíme náš bochník do hrnce, tentokrát spojem nahoru, přikryjeme pokličkou a vložíme péct do trouby. Chléb pečeme 30 minut při této teplotě, potom odstraníme pokličku z hrnce a pečeme ještě 15 minut při stejné teplotě bez pokličky, dokud náš chléb nebude mít pěknou hnědou barvu a krásně vypečenou křupavou kůrku. Upečený chléb vybereme, dáme úplně vychladnout na mřížku, krájíme na krajíce nejdříve za hodinu

  8. Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami je úžasně chutný, neuvěřitelně lehký, vzdušný, s měkoučkou střídkou s početnými velkými oky a perfektně vypečenou křupavou kůrkou, až se mi nechtělo věřit, že toto se dá dosáhnout jen s jediným gramem sušeného droždí. Chuť je zvýrazněná pšeničnými otrubami. Chléb má až neuvěřitelnou 75% hydratovanost, s čímž jsem se u jiných nemísených chlebů nesetkala. Voda prochází celým chlebem během pečení a nad chlebem v přikrytém hrnci udržuje potřebné množství páry během pečení

  9. Autorem receptu je italský pekař žijící v New Yorku, Jim Lahey, majitel pekárny Sulivan. Jeho recept se objevil poprvé v New York Times v roce 2006, tato metoda je ale známa už od roku 1990 a recept byl vydán i knižně mezi nejlepšími recepty světa na chléb. Pekař Jim Lahey navíc nahrál na YouTube mnoho videí, na která si můžete podívat. Recept proletěl internetem celým světem a je velmi oblíbený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!