Bílá omáčka - bešamel recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g máslo
1 l mléko
100 g hladká mouka
podle chuti
sůl
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci s těžkým dnem rozpustíme máslo. Pomalu a za stálého míchání přisypáváme prosetou mouku, ale dáme pozor, aby nechytla barvu.

  2. Když máme základ klasické jíšky, hrnec odendáme a za stálého míchání přilijeme teplé mléko. Dobře promíchanou směs vložíme opět na plotnu a než bílá omáčka začne vřít, dochutíme ji solí a muškátovým oříškem.

  3. Bešamel vaříme asi 15 minut do provaření a zhoustnutí za občasného míchání. Pokud chceme více hustou omáčku, přidáme více mouky, pro řidší omáčku přidáme více mléka.

  4. Bílou omáčku - bešamel podáváme k různě upravenému masu a přílohám podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!