Bábovka se strouhanou čokoládou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
30 dkg cukr krupice
100 g hořká čokoláda
450 g polohrubá mouka
250 ml smetana ke šlehání
0.5 balíčku kypřící prášek do pečiva
1 ks vanilkový lusk
na ozdobu
1 hrst cukr moučka
podle potřeby
1 lžíce tuk na vymazání
2 lžíce hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Na začátku si zapneme troubu, aby byla včas předehřátá. Vymažeme a vysypeme si formu. Cukr s vejci a vyškrabaným vanilkovým luskem nebo vanilkovým cukrem vyšleháme šlehačem do husta. Poté vmícháme mouku s přidaným práškem do pečiva, vysokoprocetní smetanu (nejlépe 33%) v tekutém stavu a nastrouhanou čokoládu.

  2. Po zapracování, což netrvá dlouho, nalijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme zlehka dozlatova. U bábovky je nejlépe na začátku zvolit tepltotu nižší, než těsto nabude a bábovka vyskočí, pečeme tedy cca 25 minut při 160 stupních. Čas i teplota se může lišit podle trouby, každému peče trochu jinak. Potom bábovku dopékáme cca 15 minut asi při 170 - 180 stupních.

  3. Hotovou bábovku ihned nevyklápíme, jen vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.

  4. Po vyklopení posypeme bábovku se strouhanou čokoládou moučkovým cukrem a po úplném vychladnutí můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!