Bábovka se strouhanou čokoládou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks vejce 30 dkg cukr krupice 100 g hořká čokoláda 450 g polohrubá mouka 250 ml smetana ke šlehání 0.5 balíčku kypřící prášek do pečiva 1 ks vanilkový lusk na ozdobu 1 hrst cukr moučka podle potřeby 1 lžíce tuk na vymazání 2 lžíce hrubá mouka na vysypání
Postup Bábovka se strouhanou čokoládou recept
Postup přípravy receptu
-
Na začátku si zapneme troubu, aby byla včas předehřátá. Vymažeme a vysypeme si formu. Cukr s vejci a vyškrabaným vanilkovým luskem nebo vanilkovým cukrem vyšleháme šlehačem do husta. Poté vmícháme mouku s přidaným práškem do pečiva, vysokoprocetní smetanu (nejlépe 33%) v tekutém stavu a nastrouhanou čokoládu.
Po zapracování, což netrvá dlouho, nalijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme zlehka dozlatova. U bábovky je nejlépe na začátku zvolit tepltotu nižší, než těsto nabude a bábovka vyskočí, pečeme tedy cca 25 minut při 160 stupních. Čas i teplota se může lišit podle trouby, každému peče trochu jinak. Potom bábovku dopékáme cca 15 minut asi při 170 - 180 stupních.
Hotovou bábovku ihned nevyklápíme, jen vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
Po vyklopení posypeme bábovku se strouhanou čokoládou moučkovým cukrem a po úplném vychladnutí můžeme podávat.