Babiččiny žemle recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce cukr
1 lžička sůl
2 ks vejce
0.5 l mléko
1 ks prášek do pečiva
1 kostka droždí
0.5 kostky hera
1 kg hladká mouka
na potření
1 ks vejce
podle potřeby
tuk
na ozdobu
1 balíček kmín
1-2 lžíce mák
1-2 lžíce sezamové semínko
1-2 lžíce hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnečku dáme trochu teplého mléka a celé droždí, necháme pár minut vykvasit.

  2. Do mísy nasypeme hladkou mouku, kypřící prášek, sůl, přidáme vejce a tuk. Přidáme kvásek a všechny suroviny prohněteme. Těsto necháme na teplém místě kynout.

  3. Z těsta tvarujeme malé žemličky, které klademe na tukem vymazaný plech. Babiččiny žemličky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, kmínem, sezamovým semínkem a hrubou solí.

  4. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Doba pečení záleží na velikosti žemliček.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!