Babiččiny žemle recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce cukr 1 lžička sůl 2 ks vejce 0.5 l mléko 1 ks prášek do pečiva 1 kostka droždí 0.5 kostky hera 1 kg hladká mouka na potření 1 ks vejce podle potřeby tuk na ozdobu 1 balíček kmín 1-2 lžíce mák 1-2 lžíce sezamové semínko 1-2 lžíce hrubá sůl
Postup Babiččiny žemle recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnečku dáme trochu teplého mléka a celé droždí, necháme pár minut vykvasit.
Do mísy nasypeme hladkou mouku, kypřící prášek, sůl, přidáme vejce a tuk. Přidáme kvásek a všechny suroviny prohněteme. Těsto necháme na teplém místě kynout.
Z těsta tvarujeme malé žemličky, které klademe na tukem vymazaný plech. Babiččiny žemličky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, kmínem, sezamovým semínkem a hrubou solí.
Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Doba pečení záleží na velikosti žemliček.