Babiččiny tvarohové řezy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 dl olej
1 špetka sůl
3 ks vejce
250 ml mléko
1 špetka šafrán
80 g cukr krupice
30 g kvasnice
1 lžíce vanilkový cukr
500 g hladká mouka
1 špetka citronová kůra
na potření
1 ks vejce
náplň
3 ks vejce
1 hrst rozinky
1 špetka šafrán
3-4 lžíce cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
1 kg měkký tvaroh
1 ks vanilkový pudinkový prášek
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy přes síto prosejeme hladkou mouku, na ni přidáme cukr a vytvoříme důlek. Do důlku rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou vlažného mléka, zasypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme vzejít kvásek. Když kvásek dostatečně nabude, přidáme do mísy žloutky, olej, špetku soli a šafránu, trochu nastrouhané citronové kůry a zaděláme hladké, lehce lepivé těsto.

  2. Vlažné mléko přiléváme podle potřeby. Celkem je ho potřeba asi 250 - 300 ml, záleží na savosti mouky. Hotové těsto zasypeme opět tenkou vrstvou hladké mouky, překryjeme čistou utěrkou a dáme asi na 40 - 50 minut kynout na teplé místo.

  3. Než těsto nakyne, připravíme si tvarohovou náplň, která je více než jednoduchá. Smícháme dohromady měkký tvaroh, vanilkový pudink, cukr moučka, vanilkový cukr, žloutky, šafrán a rozinky. Metličkou v míse prošleháme a je hotovo.

  4. Nakynuté těsto propracujeme na pomoučněné pracovní desce a rozdělíme na 2 poloviny. Troubu předehřejeme asi na 190 °C. Hluboký plech vymažeme kouskem másla. Jednu polovinu těsta vyválíme na plát velký jako je plech. Následně plát těsta přeneseme na plech. Na plát těsta rozprostřeme tvarohovou náplň, navrch dáme druhý rozválený plát těsta a necháme ještě asi 10 minut nakynout.

  5. V misce rozšleháme jedno vejce a připravené řezy jím potřeme. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 40 minut a podle chuti před podáváním pocukrujeme.

  6. Babiččiny tvarohové řezy podáváme jako výborný vláčný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!