Babiččiny řepánky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

200 g cukr
7 lžic olej
sůl
125 g máslo
skořice
4 lžíce mléko
500 ml mléko
1 ks droždí
1 kg polohrubá mouka
7 lžic rozpuštěné máslo
1 ks vajíčko
1 ks vajíčko
200 ml teplé mléko
250 g umletý mák
2 ks vařená cukrová řepa

Postup přípravy receptu

  1. Řepy oloupeme, uvaříme a vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme

  2. Do mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaříme tekutina. Intenzivně mícháme - rádo se připaluje

  3. Do vychladlé nádivky zašleháme máslo a přidáme nastrouhanou řepu

  4. Klasickým způsobem si připravíme kynuté těsto - nejdříve kvásek, vypracovat a dát kynout

  5. Z těsta ukrajujeme oválky, které plníme nádivkou a pořádně kraje zmáčkneme

  6. Řepánky přendáme na pečící papír a pomažeme směsí másla s vajíčkem, pečeme při 200 °C dozlatova

  7. Tuto dobrůtku pekla už moje prapraprababička a jsem ráda, že se tento skvělý recept dochoval a mohu jej péct teď i já.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!