Babiččin jablečný mřížkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

200 g máslo
strouhanka
3 ks žloutek
3 lžíce mléko
1,5 kg jablko
1/2 balíčku prášek do pečiva
2 - 4 lžíce cukr krupice
40 g cukr moučka
2 lžičky mletá skořice
300 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Mouku odvážíme, promícháme s práškem do pečiva a prosejeme na vál. Přisypeme cukr, uděláme důlek a přidáme rozklepnuté žloutky

  2. Přidáme změklé máslo nakrájené na plátky, přilijeme trochu mléka a rukama zpracujeme v těsto. Vál poprášíme moukou a připravené těsto rozválíme na kulatý plát, který by měl lehce přesahovat okraj formy

  3. Těsto přehneme přes váleček a opatrně přeneseme do kulaté formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou. Okraje, které přesahují formu, ořízneme. Těsto propícháme vidličkou a jemně posypeme strouhankou

  4. Připravíme si náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zasypeme cukrem, mletou skořicí a dobře promícháme

  5. Jablečnou náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto

  6. Z odloženého těsta odkrajujeme kousky, které na vále pomocí dlaně rozválíme na tenké válečky - budou tvořit mřížky. Válečky ukládáme od středu po okraje do kříže tak, abychom vytvořili mřížku

  7. Jablečný koláč s mřížkou vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 30 minut, až jsou okraje zlatavé

  8. Babiččin jablečný mřížkový koláč krájíme až po vychladnutí. Koláč podáváme k čaji i kávě jako sladké pohoštění, podle chuti jej pocukrujeme..


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!