Aspik recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
50 g cukr
30 g sůl
500 g cibule
500 g celer
11100 g voda
300 g bílek
100 g citron
400 g mrkev
200 g petržel
1000 g želatina
1500 g ocet 8%
2 g bobkový list
3 g nové koření
3 g celý pepř
Postup Aspik recept
Postup přípravy receptu
-
Do pitné vody dáme cukr, ocet, sůl, očištěnou a nakrájenou zeleninu (krájíme ji na větší kusy, aby se uvařená mohla použít k dalšímu zpracování), cibuli nakrájenou na kolečka, na slabé plátky nakrájený citron a všechno koření. Vše necháme zvolna vařit, až je zelenina měkká.
Pak přidáme želatinu, dobře rozmočenou ve studené vodě a vše dobře promícháme. Želatinu necháme pouze v horkém vývaru důkladně rozpustit, nikdy ji nevaříme.
Mezitím ušleháme z čerstvých bílků tekutý sníh (pouze je zpěníme), zalijeme jej při stálém šlehání trochou horkého vývaru a pak jej vlijeme do zbylého vývaru.
Znovu vše dobře rozšleháme, odstavíme na okraj plotny a necháme pod poklicí zvolna táhnout, až se bílky srazí a aspik vyčistí.
Takto připravený aspik okamžitě po uvaření přecedíme přes čistý plátěný ubrousek, který před použitím dobře propláchneme v tekoucí studené vodě.
První aspik, který přetéká přes ubrousek, nebývá zcela čirý a vracíme jej proto do ubrousku tak dlouho, až teče naprosto čirý a jantarově nažloutlý výrobek.
Poznámka: Použijeme-li na výrobu aspiku plátkovou želatinu, musíme ji předem máčet ve studené vodě nejméně 10 minut, práškovou (mletou) želatinu máčíme nejméně 30 minut. S obsahem vody na máčení je třeba při výrobě počítat. Množství použité želatiny musíme také regulovat podle stupně želírovací mohutnosti.