Znojemské nakladačky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 kg okurky nálev 40 dkg cukr 16 dkg sůl 1 l ocet 3 l voda 5 ks hřebíček 7 ks bobkový list 10 kuliček nové koření 2 lžíce hořčičné semínko 20 kuliček celý černý pepř 50 ks sacharin podle potřeby cibule mrkev čerstvý kopr
Postup Znojemské nakladačky recept
Postup přípravy receptu
-
Opláchneme asi 10 kg okurek. Do většího hrnce si nachystáme 3,5 l vody, 1,5 l octa, 16 dkg soli, 40 dkg cukru, 50 tablet sacharinu, 7 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 20 kuliček celého černého pepře a 2 polévkové lžíce hořčičného semínka. Vše převaříme a necháme odstát.
Do čistých zavařovacích sklenic vrstvíme okurky, prokládáme koprem, nakrájenou cibulí a mrkví. Zalijeme ne moc teplým lákem a zavíčkujeme. Používáme sklenice se šroubovacím víčkem. Do hlubšího plechu dáme utěrku, nalijeme vodu a sklenice skládáme vedle sebe, aniž by se dotýkaly. Na plech se vejde cca 9 sklenic o objemu 0,7 litru.
Sterilujeme 45 minut v horkovzdušné troubě při 180 °C.
Znojemské nakladačky podáváme podle chuti k různým jídlům a příležitostem.