Zlatá polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks vejce 2 lžíce máslo 1 svazek petrželka 1 svazek pažitka 1 ks menší cibule 1 kostka zeleninový bujón 3 lžíce strouhanka nebo hrubá mouka 3 ks větší mrkev (karotka) podle chuti pórek pepř menší celer menší petržel mořská sůl
Postup Zlatá polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno, cibuli a další zeleninu nakrájíme nadrobno.
Vše osmahneme na polovině másla, osolíme a počkáme, až pustí šťávu a zavoní. Zalijeme vývarem z kostky a vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme zavářku. Na zbylém másle opražíme strouhanku nebo mouku, sejmeme z plamene a vmícháme rozšlehané vejce. Zavářku přidáváme po lžičkách do vařící polévky. Dochutíme a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec zlatou polévku ozdobíme čerstvými bylinkami.
Při rekonvalescenci je ještě vhodné nakonec do zlaté polévky rozdrobit trochu čerstvých kvasnic.