Zelný tunel recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce strouhanka
náplň
3 stroužky česnek
1 lžíce sůl
1 ks jablko
2 lžíce cukr krupice
100 g anglická slanina
0.5 lžičky drcený kmín
1 svazek jarní cibulka
500 g kysané zelí
těsto
100 ml olej
1 lžička sůl
1 ks vejce
20 g droždí
500 g hrubá mouka
náplň 1
200 g šunka
na potření
1 ks žloutek
na ozdobu
1 lístky hrubá sůl
1 lžíce celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžíce mouky a dvou lžic vlažné vody si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě "vzejít".

  2. Do zbylé mouky přidáme vejce, sůl, kvásek a pomalu přilijeme olej. Vypracujeme vláčné těsto, které podle potřeby zředíme lžící vody. Těsto necháme v teple vykynout.

  3. Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a spolu s na proužky nakrájenou slaninou orestujeme na lžíci rozpáleného oleje. Přidáme překrájené zelí, na plátky nakrájené jablko bez jádřince, sůl, kmín a cukr. Promícháme, asi 10 minut dusíme a potom necháme vychladnout.

  4. Z těsta vyválíme placku a posypeme ji strouhankou. Rozetřeme na ni náplň a posypeme ji kostičkami šunky. Opatrně zavineme, abychom neroztrhli těsto! Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme kmínem i solí.

  5. Na pečícím papírem vyloženém plechu závin pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 180 °C.

  6. Po upečení necháme zelný tunel zcela vychladnout a potom závin nakrájíme na plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!