Zelníky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
sůl
5 dkg máslo
3 ks žloutek
0.4 l mléko
30 g droždí
0.5 kg hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a přimícháme změklé máslo, sůl, cukr a vlahé mléko. Vypracujeme těsto jako na koláče a dáme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát, vykrájíme kolečka, naplníme zelnou nádivkou a druhým kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme, aby náplň nevytekla, na vymaštěném plechu je necháme vykynout a před pečením potřeme máslem. Když začnou žloutnout, obrátíme je a potřeme druhou stranu, dopečeme dozlatova.

  2. Náplň: 1 lžíce másla, 1/2 malé hlávky zelí, sůl, špetka pepře, trochu cukru, trochu smetany.

  3. Příprava náplně: hlávku zelí spaříme. Na rozpuštěném másle dusíme doměkka, osolíme, osladíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby přilijeme trochu smetany a náplň necháme vychladnout před použitím na pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!