Zelníky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr sůl 5 dkg máslo 3 ks žloutek 0.4 l mléko 30 g droždí 0.5 kg hrubá mouka
Postup Zelníky recept
Postup přípravy receptu
-
Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a přimícháme změklé máslo, sůl, cukr a vlahé mléko. Vypracujeme těsto jako na koláče a dáme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát, vykrájíme kolečka, naplníme zelnou nádivkou a druhým kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme, aby náplň nevytekla, na vymaštěném plechu je necháme vykynout a před pečením potřeme máslem. Když začnou žloutnout, obrátíme je a potřeme druhou stranu, dopečeme dozlatova.
Náplň: 1 lžíce másla, 1/2 malé hlávky zelí, sůl, špetka pepře, trochu cukru, trochu smetany.
Příprava náplně: hlávku zelí spaříme. Na rozpuštěném másle dusíme doměkka, osolíme, osladíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby přilijeme trochu smetany a náplň necháme vychladnout před použitím na pečení.