Lístkové škvarkové pagáče k vínu recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 ks vejce
1 lžička cukr krystal
50 ml slunečnicový olej
250 ml vlažné mléko
42 g čerstvé droždí
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
500 g hladká mouka extra speciál 00
400 g domácí vepřové škvarky
2 ks vaječné žloutky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme prosátou mouku, smícháme se solí a čerstvě mletým černým pepřem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Posypeme moukou a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut

  2. Než kvásek vykyne, v mixéru rozsekáme domácí škvarky. Pokud zůstane pár malých kousků, to vůbec nevadí, právě naopak, pagáče budou ještě chutnější. Domácí škvarky mám odložené v domácím vepřovém sádle, proto nemusím těsto ještě zvlášť mastit tenkou vrstvou rozpuštěného vlažného sádla

  3. Kdo doma nemá odložené škvarky v sádle, těsto po každém rozválení nejprve pomastí tenkou vrstvou rozpuštěného domácího vepřového sádla před každým překládáním těsta, aby zajistil vydatné lístkování těsta. Suché škvarky můžeme umlít i na mlýnku a potom smícháme s domácím sádlem. Osobně dávám rozsekané škvarky do chladničky. Až půjdou škvarky na těsto, tak se nestane, že budou z těsta během válení vytékat. Tuto vychytávku vřele doporučuji každému

  4. Když kvásek vykyne, přidáme 1 vejce a 50 ml slunečnicového oleje, zbylé vlažné mléko postupně přidáváme po troškách, rukama důkladně zpracujeme na tužší nelepivé pružné hladké těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  5. Těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, jedenkrát těsto propracujeme rukama a rozválíme na tloušťku asi 3 - 4 mm do tvaru obdélníka, na který rovnoměrně rozetřeme připravené škvarky tak, že po obvodě necháme volný pás o šířce asi 3 cm

  6. Těsto začneme skládat a sice zdola nahoru o jednu třetinu, přes kterou přeložíme horní třetinu těsta, pokračujeme ze stran a těsto přeložíme o jednu třetinu zprava doleva. Dále přes to přeložíme jednu třetinu těsta zleva doprava, až máme na sebe uložených celkem 9 vrstev těsta

  7. Přeložené těsto dáme na jemně pomoučněný talíř a jemně pomoučníme na povrchu. Těsto přikryjeme utěrkou a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, potom nám škvarková náplň přiměřeně ztuhne a nevyteče během válení. Nebojte se toho, těsto bude kynout dále i v chladničce a vy nebudete od škvarků upatlaní až po uši během zpracovávání pagáčů. Těsto je velmi pružné a výborně se s ním pracuje

  8. Celý postup s 30 minutovým odpočíváním těsta v chladničce opakujeme celkem třikrát. Potom těsto vybereme z chladničky, rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm, ne více, aby se nám během pečení pagáče jednotlivé vrstvy nepěkně nesesunuly. Vykrajovací formičku na pagáče vždy vydatně namočíme v mouce po každém vykrojení a pagáče se nám krásně oddělí

  9. Na vykrojené pagáče uděláme ostrým nožem mřížku. Výborně a rychle se to dělá mřížkou na protlačování brambor. Pagáče zakulatíme otáčivým pohybem oblého nože v naší pravé ruce a současným otáčením pagáčů o hranu naší levé dlaně, čímž budou mít pagáče přiměřenou výšku a pěkný pravidelný tvar. Odkrojky z těsta krátce propracujeme rukama, rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrojíme z nich poslední pagáče

  10. Všechny pagáče uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a na teple je necháme kynout ještě 20 minut. Mezitím rozšleháme 2 vaječné žloutky se solí a potřeme nimi povrch pagáčů

  11. Připravené pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Pagáče pečeme asi 15 minut, dokud nebudou mít pěknou zlatohnědou barvu

  12. Upečené pagáče vybereme, necháme vychladnout na mřížce, přeložíme na podnos a můžeme podávat k vínu. Pokud čekáme návštěvu, upečeme tyto pagáče v předstihu a zabalíme podnos s pagáči do mikroténové fólie. Pagáče zůstanou krásně měkké a vláčné i druhý den jsou jako čerstvé

  13. Pokud připravíme větší množství, což vřele doporučuji, protože jsou prudce jedlé, vychladlé pagáče se dají zmrazit. Potom stačí potřebný počet pagáčů večer vybrat a nechat pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě a budeme mít vždy po ruce velmi chutné domácí škvarkové pagáče

  14. Z této dávky mi vyšlo 36 kusů. Oproti jiným škvarkovým pagáčům při poměru škvarků v tomto receptu, který je téměř 1:1, upečeme škvarkové pagáče plné škvarků. Škvarkové pagáče jsou ideální k vínu pro návštěvy a podle mých zkušeností i nejchutnější mezi mými recepty na pagáče.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!