Zeleninová polévka s masovými kuličkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 ks cibule
1 ks mrkev
2 l zeleninový vývar
3-4 ks červená řepa
2 ks řapíkatý celer
6 ks kapustové listy
směs
1 stroužek česnek
1 ks vejce
200 g mleté hovězí maso
1 ks jarní cibulka
500 g mleté vepřové maso
podle potřeby
olej
strouhanka
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. V misce promícháme obě mletá masa s vejcem, prolisovaným česnekem, na jemno nasekanou jarní cibulkou a kořením. Směs případně zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvarujeme větší kuličky a odložíme do chladu.

  2. Bulvy řepy omyjeme, zabalíme do dvojitého alobalu a dáme péct asi na 30 - 40 minut do trouby rozehřáté na 200 °C. Řepy necháme zchladnout, oloupeme a pokrájíme.

  3. Mezitím očistíme mrkev, cibuli a česnek. Mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli nasekáme nadrobno a česnek pokrájíme na plátky. Z listů kapusty vykrojíme tuhý střed a listy pokrájíme na nudličky. Řapíky celeru oloupeme a pokrájíme na špalíky.

  4. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli a mrkev. Přisypeme česnek a společně krátce opečeme. Přidáme kapustu, řepu a celer, zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme asi 30 minut.

  5. Masové kuličky zlehka opečeme na pánvi s trochou oleje tak, aby se zatáhly a nebyly měkké. Polévku podle potřeby naředíme vodou, dochutíme solí, pepřem, přidáme opečené masové kuličky a společně ještě 10 minut povaříme.

  6. Kapustu můžeme nahradit čtvrtinou menšího syrového bílého nebo červeného zelí. Pro vydatnější jídlo můžeme přidat i několik na kousky pokrájených brambor nebo šálek červené čočky.

  7. Zeleninovou polévku s masovými kuličkami podáváme s pečivem podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!