Zapečené slovácké karbanátky ve smetanovém zelí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

česnek
sůl
2 ks brambory
2 ks žloutek
majoránka
4 ks bílek
mletý pepř
olej na smažení
400 g mleté míchané maso
příloha
70 g slanina
1 ks cibule
kmín
hladká mouka
2 dl zakysaná smetana
1 ks bílé zelí
2 lžíce vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nastrouháme a uvaříme v osolené vodě s kmínem takřka do poloměkka. Scedíme.

  2. Zeleninu očistíme. Brambory nastrouháme, cibuli nasekáme najemno. Zelí nakrouháme. Na jedné lžíci sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zvolna ji podusíme doměkka, aby zůstala světlá. Zaprášíme ji moukou, vymícháme cibulovou jíšku a zředíme trochou vývaru z vaření zelí. Přidáme k zelí, promícháme a ještě společně podusíme. Pak do zelí vmícháme zakysanou smetanu a osolíme.

  3. Mleté maso, nastrouhané brambory, utřený česnek podle chuti a žloutky smícháme. Směs ochutíme mletým pepřem a solí a dobře vyšleháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvarujeme bochánky, které klademe na rozpálený olej a smažíme po obou stranách dozlatova. Slovácké karbanátky promícháme se zelím, dáme do pekáčku nebo zapékací misky, které vymastíme zbylým sádlem. V předehřáté troubě vše zapečeme dorůžova. Dáváme však pozor, aby se zelí nespálilo.

  4. Zapečené slovácké karbanátky ve smetanovém zelí podáváme s přílohou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!