Zapečené brambory se smetanovou omáčkou a nivou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
1 kg brambory
1 ks pórek
250 g niva
500 g žampiony
400 g kuřecí maso
1 kelímek smetana na vaření
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
petrželka
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Vychladlé brambory nakrájíme na plátky. Pekáč si vymažeme máslem, poklademe vrstvou brambor a upěchujeme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, čerstvé očištěné žampiony na plátky a pórek na kolečka.

  2. První si dáme na pánev orestovat pórek, poté přidáme žampiony a kuřecí maso. Když se maso zatáhne, necháme ještě chvilku restovat. Vzniklou směs poklademe na brambory, osolíme a zlehka opepříme a navrstvíme zbylé brambory. Smetanu na vaření nebo smetanu ke šlehání dáme do kastrůlku a zlehka prohříváme. Nastrouháme si 2/3 nivy a přidáme do smetany. Prohříváme, dokud nebude niva rozpuštěná. Necháme vychladnout, potom do smetany přidáme 3 vejce a dobře rozšleháme. Smetanovou omáčkou s nivou a vejci polijeme brambory, nastrouháme na ně zbytek nivy a zapečeme dozlatova v troubě při 180 °C.

  3. Zapečené brambory se smetanovou omáčkou a nivou podáváme ozdobené petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!