Zapečené brambory se smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg brambory
4 ks cibule
500 ml smetana
350 g eidam
1 kelímek zakysaná smetana
podle chuti
sůl
niva
drcený kmín
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, které dáme asi na 15 - 20 minut vařit, záleží na tloušťce koleček. Vodu na brambory osolíme a můžeme přidat trochu drceného kmínu. Uvařené brambory necháme vychladnout.

  2. Mezitím co nám brambory chladnou, připravíme si pekáček, který vymažeme máslem. Dále si nakrájíme cibuli a je naprosto jedno na jaké tvary. Já ji rozkrojím na půl a poté krájím úzké proužky. Cibuli smažíme na rozpálené pánvi dozlatova.

  3. Vezmeme vychladlé brambory, které naskládáme do pekáče. První vrstvu osolíme, opepříme, posypeme orestovanou cibulí a přistrouháme sýr. Já používám 30% eidam, někdy navíc přidám nivu. Se sýry opět záleží pouze na vaší chuti. První vrstvu zakápneme trochou smetany.

  4. Pokračujeme stejným způsobem až do doby, dokud není pekáček plný. Poslední vrstva by měla obsahovat pouze brambory, na které nastrouháme sýr. To nám zajistí zlatou křupavou kůrku na vrchu brambor. Celý pekáček nakonec zalijeme 12% smetanou. Kdo má rád nakyslejší chuť, může smetanu smíchat se zakysanou smetanou a touto směsí přelít brambory.

  5. Nakonec dáme na 15 - 20 minut zapéct přibližně na 180 - 200 °C, záleží na zkušenostech s vaší troubou.

  6. Zapečené brambory se smetanou podáváme jako přílohu k různým pečeným nebo smaženým masům. Můžeme je jíst také jen tak samotné. Zapečené brambory se smetanou chutnají dobře i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!