Zapečené brambory s tuňákem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl 4 ks vejce 12 ks brambory 4 lžíce mléko 1 ks středně velká cibule sušený česnek 2 hrstě mražená polévková zelenina 100 g tvrdý sýr (45%) 2 konzervy tuňák v oleji (190 g) 1 konzerva tuňák ve vlastní šťávě (190 g)
Postup Zapečené brambory s tuňákem
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Konzervy tuňáka si otevřeme
Do hlubší zahřáté pánve nalijeme olej z jedné konzervy, přidáme zeleninu a 5 minut ji restujeme. Pak zeleninu osolíme, poprášíme sušeným česnekem (používám mlýnek - 3 x otočení) a ještě 5 minut prohříváme. Zeleninu vyndáme a do pánve nalijeme olej z druhé konzervy i vlastní šťávu z tuňáka. Přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme obsahy všech konzerv, lehce osolíme, poprášíme česnekem a prohřejeme
Zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe plátky brambor, které lehce osolíme. Navrstvíme polovinu zeleniny a polovinu tuňáka. Opět přidáme brambory, lehce osolíme a dáme zbytek zeleniny i tuňáka. Poslední vrstva bude z brambor. Vše rukou jemně zatlačíme
Vejce rozkvedláme vidličkou s mlékem a směsí zalijeme připravené brambory. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C
Sýr nastrouháme nahrubo a posypeme jím zapečené brambory. Vrátíme do trouby a necháme 5 minut zapékat. Vypneme příkon tepla a necháme ještě 10 minut dojít
Zapečené brambory s tuňákem podáváme jako hlavní chod samostatně nebo se sterilovanou okurkou či cherry rajčátky.