Zapečené brambory s tuňákem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
4 ks vejce
12 ks brambory
4 lžíce mléko
1 ks středně velká cibule
sušený česnek
2 hrstě mražená polévková zelenina
100 g tvrdý sýr (45%)
2 konzervy tuňák v oleji (190 g)
1 konzerva tuňák ve vlastní šťávě (190 g)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Konzervy tuňáka si otevřeme

  2. Do hlubší zahřáté pánve nalijeme olej z jedné konzervy, přidáme zeleninu a 5 minut ji restujeme. Pak zeleninu osolíme, poprášíme sušeným česnekem (používám mlýnek - 3 x otočení) a ještě 5 minut prohříváme. Zeleninu vyndáme a do pánve nalijeme olej z druhé konzervy i vlastní šťávu z tuňáka. Přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme obsahy všech konzerv, lehce osolíme, poprášíme česnekem a prohřejeme

  3. Zapékací mísu vymažeme olejem a poklademe plátky brambor, které lehce osolíme. Navrstvíme polovinu zeleniny a polovinu tuňáka. Opět přidáme brambory, lehce osolíme a dáme zbytek zeleniny i tuňáka. Poslední vrstva bude z brambor. Vše rukou jemně zatlačíme

  4. Vejce rozkvedláme vidličkou s mlékem a směsí zalijeme připravené brambory. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut na 180 °C

  5. Sýr nastrouháme nahrubo a posypeme jím zapečené brambory. Vrátíme do trouby a necháme 5 minut zapékat. Vypneme příkon tepla a necháme ještě 10 minut dojít

  6. Zapečené brambory s tuňákem podáváme jako hlavní chod samostatně nebo se sterilovanou okurkou či cherry rajčátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!