Zapečené brambory s pórkem, paprikou a nivou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
máslo
1 kg brambory
1 - 2 špetky tymián
1 ks pórek
100 g niva
100 g eidam
1 špetka mletý bílý pepř
1 dl smetana na vaření
5 - 6 ks bílá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Vaříme v osolené vodě, poté je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka

  2. Zapékací formu vymažeme máslem nebo olejem

  3. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné nudličky, stejně tak papriku. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a nejprve osmahneme pórek, poté přihodíme papriku, osolíme a pár minut restujeme. Zeleninu odstavíme z tepla a necháme stranou

  4. Vejce rozšleháme společně se smetanou, solí, pepřem a tymiánem. Nivu nahrubo nastrouháme. Eidam také nastrouháme, nebo jej nakrájíme na plátky

  5. Do zapékací mísy dáme vrstvu brambor, na to rozprostřeme zeleninovou směs, zasypeme nivou a dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme rozšlehanými a dochucenými vejci, poklademe sýrem a vložíme do trouby. Brambory zapékáme na 180 °C cca 30 minut, až je povrch zlatavý

  6. Zapečené brambory s pórkem, paprikou a nivou podáváme jako teplý hlavní chod, který není náročný na suroviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!