Žampiony s náplní recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 lžička máslo
1/2 kelímku mléko
1 ks cibule
1 lžíce hořčice
1 lžíce hořčice
1/2 ks hermelín
16 ks žampiony
1/2 kelímku kysaná smetana
4 plátky anglická slanina
2 ks kyselá okurka
provensálské koření
mletý černý pepř
5 - 10 dkg uzenina (gothaj)
chilli paprička s česnekem

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme a odloupneme nožičku

  2. Na lžičce másla si orestujeme cibulku a jemně nakrájenou uzeninu s nožičkami žampionů. Přidáme hořčici, drobně nakrájenou kyselou okurku a směs posypeme pepřem, solí a mletou pálivou papričkou s česnekem. Odstavíme a necháme částečně vychladnout

  3. Hlavičky žampionů plníme připravenou směsí a vkládáme je těsně vedle sebe do zapékací misky (do větší se vejde 16 - 18 ks středně velkých žampionů). Na každou hlavičku položíme kousek plátku anglické slaniny. Posypeme provensálským kořením, které promneme mezi prsty - pěkně pokrm provoní

  4. Polovinu kysané smetany doplníme mlékem a opatrně rozmícháme se lžící hořčice a podlijeme jí žampiony v zapékací míse. Mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Pak na každou hlavičku položíme kousek hermelínu a necháme dopéct dalších 10 - 15 minut

  5. Rozehřejeme si olej ve fritovacím hrnci a opečeme v něm na silnější plátky nakrájené a ve vodě odmočené brambory. Před vložením do fritovacího koše je včas slijeme a necháme krátce okapat

  6. Pokud nám zbude směs na plnění, přidáme k ní na pánev nakrájenou půlku rajčete a vmícháme jedno vajíčko. Servírujeme ji pak spolu se žampiony

  7. Druhou polovinu kysané smetany použijeme na přípravu dresinku - smícháme ji se lžící majonézy a hořčice, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme a opepříme

  8. Opečené plátky brambor poklademe na talíř, přidáme směs a plněné žampiony. Šťávou, která vznikne při pečení, přeléváme plátky brambor. Žampiony s náplní doplňujeme čerstvou nebo nakládanou zeleninou a dresinkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!