Základní recept na zelný salát recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
0.5 lžičky sůl
petrželka
1 ks cibule
500 g zelí
podle chuti
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Zelí očistíme, nakrouháme a necháme odležet se solí a olejem. Dobře promícháme. Do nakrouhaného a den odleželého zelí se solí a olejem přidáme teprve druhý den podle chuti ocet a oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Pro lepší vzhled i chuť můžeme ještě doplnit nadrobno nakrájenou petrželkou.

  2. Varianta I: Přidáme ještě dva zelené paprikové lusky. Omyjeme je, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, přidáme jedno až dvě vykrájená, oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nakrájená na nudličky.

  3. Varianta II: Přidáme jednu naběračku nakládaných sladkokyselých hub, překrájených na malé kousky.

  4. Varianta III: Přidáme 2 sladkokyselé okurky a jednu nakládanou kapii, obojí nadrobno nakrájené.

  5. Varianta IV: Přidáme svazek očištěných a nastrouhaných ředkviček.

  6. Varianta V: Přidáme pórek, stačí jen asi 100 g (pečlivě očištěného, velmi tence nakrájeného na kolečka). Tento druh salátu ochutíme ještě zázvorem. Pórku můžeme dát i dvojnásobné množství, ale předem můžeme větší část spařit horkou vodou a hned dobře ocedit propláchnuté studenou vodou.

  7. Vatianta VI: Dávku zelí o polovinu snížíme a místo zelí nastrouháme buď kedlubny, nebo nepříliš ostrou ředkev.

  8. Varianta VII: Dávku zelí o polovinu snížíme a salát doplníme stejným množstvím očištěné a jemně nastrouhané mrkve.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!