Výborné perníčky naší babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks žloutek
10 ks hřebíček
1 lžička fenykl
1 ks zázvor
1 kg med
250 g cukr moučka
6 ks badyán
1 lžička anýz
20 kuliček nové koření
1 lžička mletá skořice
1 kg polohrubá mouka
1 lžička jedlá soda
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 lžička mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme med, když je horký, zapracujeme do něj mouku. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká, tak můžeme nechat kuchyňský robot udělat práci za nás. Těsto necháme zchladnout. Po zchladnutí, nebo až budeme chtít těsto dokončit, zapracujeme zbývající ingredience, zabalíme do fólie a odložíme do lednice.

  2. Předehřejeme troubu na 155 °C a připravíme si plechy, vymažeme je nebo vyložíme pečícím papírem. Já jsem přešla z pečícího papíru na tuk ve spreji, protože papír se krabatí a deformuje perníčky. Sprej funguje skvěle.

  3. Po kusech odebíráme těsto z lednice a na středně pomoučněném vále vyválíme na 3 - 4 mm. Je v pořádku, že těsto je velmi lepivé, chce to jen trochu cviku a mouky.

  4. Vykrájené perníčky pomalu pečeme do světle zlata. Abychom dosáhli co největšího lesku, až upečené perníčky potřeme bílkem nebo celým vejcem rozmíchaným s mlékem. Také jsem zjistila, že když je upečeme do více zlata, nebude se jim chtít měknout. Tedy jsou ideální světle zlaté až růžové. Po zaschnutí můžeme skládat do papírové krabice nebo rovnou zdobit.

  5. Perníčky naší babičky jsou měkké relativně rychle, odhaduji to na 14 dní, ale záleží na skladování a vzdušné vlhkosti prostoru. Pokud do krabice k perníčkům přidáme jedno jablko, mají z čeho natahovat vlhkost. Pokud je necháme v suchém prostředí vyložené třeba na talíři, je možné, že nezměknou nikdy, nebo také rychleji, pokud máte doma dostatečně vlhko.

  6. Výborné perníčky naší babičky servírujeme jako jemné vánoční cukroví na sváteční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!