Výborné kynuté rohlíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 dl olej
1 lžička sůl
6 dl mléko
2 kostky droždí
6 lžiček cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 kg hladká mouka
na potření
1 ks vejce
5 dkg máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy. U kraje do důlku rozdrobíme droždí, přidáme 6 lžiček cukru a trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek mléka, lžičku soli, vanilkový cukr a když trochu těsto promícháme i olej. Zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

  2. Pak je rozdělíme na 8 dílů a jednotlivé zpracujeme do bochánků, které opět necháme chvilku kynout, aby se nám dobře rozvalovaly. Pak jednotlivě každý bochánek rozválíme do kruhu, rádýlkem ho rozdělíme na 8 dílků. Každou kruhovou výseč naplníme nádivkou na širší straně a srolujeme směrem ke středu, takže nám vznikne rohlíček, který dáme na pečící papír na plech. Rohlíčky necháme opět trochu vykynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Kynuté rohlíčky dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Po vyjmutí ještě potřeme rozpuštěným máslem.

  3. Výborné kynuté rohlíčky necháme trochu vychladnout a můžeme se do nich pustit. Recept je na 64 rohlíčků. Z tohoto těsta dělám i záviny, podle velikosti 8 - 10 kusů. Neuvádím nádivku, tu si dá každý podle své chuti. Osobně dávám tvarohovou, makovou a do závinů i jablka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!