Výborné bramborové knedlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
sůl
2 ks vejce
1 lžíce ocet
1 kg brambory
350 g polohrubá mouka
0 lžiček kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Když jsou hotové, slijeme je, zasypeme asi polovinou mouky a rozmělníme je šťouchadlem na brambory. Brambory vyklopíme na pracovní desku nebo kuchyňský vál. Poté brambory necháme zchladnout tak, abychom je mohli zpracovávat rukama.

  2. Uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozklepneme 2 vejce, přidáme lžíci octa a zbytek mouky prosáté se lžičkou kypřicího prášku do pečiva. Mouka nemusí být nutně polohrubá, použít můžeme i hrubou mouku, případně ji z poloviny nahradit krupicí, každý má rád trochu jinou konzistenci hotových knedlíků. Z uvedených surovin vypracujeme tuhé hladké těsto, které drží pohromadě. V případě potřeby můžeme trochu mouky přidat - záleží na kvalitě (vodnatosti) brambor a velikosti vajec. Těsto musí držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce.

  3. Z těsta vytvarujeme 3 - 4 pravidelné válečky, které se pak budou dobře krájet.

  4. Bramborové knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Pro mnohé bude jednodušší příprava možná v páře, kdy bramborové knedlíky opatrně položíme na napařovací vložku do hrnce s trochou vody, zakryjeme poklicí a vaříme také asi 15 - 20 minut. Hotový bramborový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý.

  5. Bramborové knedlíky podle tohoto receptu se vždy podaří a jsou opravdu výborné. Podáváme je jako přílohu k masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!