Jablečný kynutý koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 g cukr
1/2 lžičky sůl
1 ks vejce
60 g máslo
80 g máslo
400 g jablko
1/2 kostky droždí
80 g cukr krupice
1 lžíce cukr moučka
1/2 - 1 lžičky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
400 g hladká mouka
150 g hrubá mouka
tuk na vymazání
1 lžíce citronová šťáva
hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse utřeme droždí s jednou lžící cukru, přilijeme polovinu mléka, vše promícháme s jednou polévkovou lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vyběhne, přídáme zbývající ingredience na těsto. Tedy mléko, mouku, vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou šťávu a vše důkladně propracujeme. Hotové těsto zakryjeme a necháme asi 45 minut kynout

  2. Mezitím si připravíme jablkovou náplň a drobenku. Oloupaná a jadřinců zbavená jabkla nastrouháme najemno a promícháme se lžící moučkového cukru a 1/2 lžičkou skrořice. Na drobenku smícháme všechny uvedené ingredience a ručně promneme

  3. Vykynuté těsto rozprostřeme do tenké vrstvy na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme vrstvou jablkové náplně a posypeme drobenkou. Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dorůžova

  4. Jablečný kynutý koláč s drobenkou necháme vychladnout, poté ho nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!