Výborná svíčková na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce máslo
3 lžíce ocet
1-2 ks cibule
2 lžíce mouka
0.3 ks pórek
5 ks bobkový list
10 kuliček nové koření
1 lžička mletý pepř
2 lžičky plnotučná hořčice
250 ml smetana ke šlehání
300 g hovězí zadní
1 kg mražená zelenina pod svíčkovou
podle chuti
cukr
sůl
podle potřeby
olej
na ozdobu
brusinková zavařenina

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme a zprudka osmažíme v pekáči na dostatku oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso vyndáme na talíř. Cibuli oloupeme a nakrájíme, taktéž pórek, který však můžeme vynechat.

  2. Na stejném oleji osmažíme všechnu zeleninu, dokud nezačne tmavnout, přidáme lžíci octa, 2 lžíčky hořčice, tři lžíce cukru (nebo odpovídající množství stévie) a lžičku pepře. Podlijeme vodou, vrátíme k zelenině maso, přidáme bobkový list volně a nové koření v košíčku na koření.

  3. Základ na svíčkovou vložíme do trouby asi na 2,5 hodiny, průběžně otáčíme maso, doléváme vodu a mícháme zeleninu, aby se nespálila.

  4. Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky (možné použít celozrnnou jemnou). Přidáme k ní šťávu z masa a zeleniny, dokud není jíška hladce rozmíchaná, případně doředíme vodou.

  5. Z omáčky vyndáme nové koření a bobkový list. Většinu masa nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř, malý kousek necháme v omáčce a se zeleninou vše rozmixujeme do hladka. Do zeleniny vmícháme jíšku. Omáčku dochutíme octem, solí, cukrem (nebo stévií). Přidáme smetanu. Podle potřeby můžeme omáčku ještě doředit vodou.

  6. Výbornou svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkovou marmeládou.

  7. Další recepty na svíčkovou


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!