Výborná světlá veka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
5 lžic olej
2 lžičky sůl
350 ml mléko
1 kostka droždí
650 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vykynout.

  2. Do mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme mléko, olej, sůl a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto a necháme ho asi tak půl hodiny kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti. Těsto lépe kyne v teple.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na polovinu a z každého kusu těsta vyválíme jednu veku. Vyválené veky necháme ještě na plechu nakynout a pak je dáme upéct do trouby. Já nechávám veky péct kolem 20 minut při 170 °C.

  4. Výbornou světlou veku necháme vychladnout a potom ji můžeme nakrájet a použít na obložené chlebíčky. Plátky veky podáváme také jako přílohu k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!