Výborná bábovka od Kamila recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
220 g máslo
1 lžička rum
4 ks žloutek
125 ml mléko
40 g rozinky
3 ks bílek
1 ks citron
40 g mandle
1 balíček kypřící prášek
45 g škrobová moučka
220 g špaldová mouka
120 g jemný třtinový cukr
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání
Postup Výborná bábovka od Kamila recept
Postup přípravy receptu
-
Toto pečivo se peče ve známé bábovkové formě. Má uprostřed "komínek", aby se těsto stejnoměrně zahřívalo zvenčí i zevnitř. Na uvedené množství surovin budeme potřebovat bábovkovou formu o objemu 2 l. Příprava nám zabere cca 25 minut, doba pečení bábovky je 60 minut.
Mandle spaříme vroucí vodou. Necháme je několik minut stát, pak je oloupeme a nakrájíme na štěpinky. Citron omyjeme, osušíme a ostrouháme kůru. Rozinky spaříme horkou vodou a osušíme kuchyňským papírem. Rozinky i mandle jsou podle chuti, můžeme je i vynechat.
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na st. 2 - 3). Máslo, moučkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme rum, citrónovou kůru, nakrájené mandle a rozinky.
Mouku promícháme se škrobovou moučkou a kypřícím práškem a za stálého míchání ji střídavě s mlékem přidáváme po lžících k vaječné hmotě. Tuhý sníh z bílků vmícháme do těsta.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a tence vysypeme moukou. Těsto dáme do formy a pečeme asi 60 minut. Bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji krátce odpočívat ve formě. Potom ji vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout. Posypeme cukrem.
Výbornou bábovku od Kamila můžeme podle chuti obměňovat tak, že ji poléváme různými polevami. Můžeme třeba střídat rumovou, pomerančovou nebo citronovou polevu.