Výborná bábovka od Kamila recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

220 g máslo
1 lžička rum
4 ks žloutek
125 ml mléko
40 g rozinky
3 ks bílek
1 ks citron
40 g mandle
1 balíček kypřící prášek
45 g škrobová moučka
220 g špaldová mouka
120 g jemný třtinový cukr
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Toto pečivo se peče ve známé bábovkové formě. Má uprostřed "komínek", aby se těsto stejnoměrně zahřívalo zvenčí i zevnitř. Na uvedené množství surovin budeme potřebovat bábovkovou formu o objemu 2 l. Příprava nám zabere cca 25 minut, doba pečení bábovky je 60 minut.

  2. Mandle spaříme vroucí vodou. Necháme je několik minut stát, pak je oloupeme a nakrájíme na štěpinky. Citron omyjeme, osušíme a ostrouháme kůru. Rozinky spaříme horkou vodou a osušíme kuchyňským papírem. Rozinky i mandle jsou podle chuti, můžeme je i vynechat.

  3. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na st. 2 - 3). Máslo, moučkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme rum, citrónovou kůru, nakrájené mandle a rozinky.

  4. Mouku promícháme se škrobovou moučkou a kypřícím práškem a za stálého míchání ji střídavě s mlékem přidáváme po lžících k vaječné hmotě. Tuhý sníh z bílků vmícháme do těsta.

  5. Bábovkovou formu vytřeme tukem a tence vysypeme moukou. Těsto dáme do formy a pečeme asi 60 minut. Bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji krátce odpočívat ve formě. Potom ji vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout. Posypeme cukrem.

  6. Výbornou bábovku od Kamila můžeme podle chuti obměňovat tak, že ji poléváme různými polevami. Můžeme třeba střídat rumovou, pomerančovou nebo citronovou polevu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!