Vrstvené zapékané brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
3 kg brambory
1 kg cibule
1 ks pórek
500 ml sladká smetana
100 g strouhaný sýr
2 balíčky plátkový sýr
250 ml sladký kečup
2 balíčky salám junior
2 balíčky salám gothaj
podle chuti
koření

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí kolečka, tím rychleji budou. Rozdělíme je na 3 části. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a pórek rozdělíme na poloviny. Tvrdý sýr nastrouháme.

  2. Připravíme si strouhaný sýr, plátkový sýr, plátkový Gothaj, plátkový Junior, strouhaný sýr, koření a sůl, plus přidáme podle chuti, co máte rádi - zeleninu, trochu klobásky.

  3. Do pekáče dáme trochu sádla nebo oleje, vymažeme a vysypeme strouhankou a po celém dnu pekáče tvoříme vrstvy

  4. 1. vrstva: Třetina krájených brambor, které osolíme a lehce posypeme červenou paprikou a kmínem. Ale záleží na tom, co máte rádi, občas dávám i provensálské, ale i grilovací.

  5. 2. vrstva: Polovina cibule a polovina pórku.

  6. 3. vrstva: Všechen plátkový gothaj, polovina plátkového sýra.

  7. 4. vrstva: Druhá třetina nakrájených brambor, sůl a koření.

  8. 5. vrstva: Druhá polovina cibule a pórku.

  9. 6. vrstva: Všechen plátkový Junior, zbytek plátkového sýru.

  10. 7. vrstva: Zbytek brambor, které osolíme a okořeníme a posypeme strouhaným sýrem.

  11. To vše zalijeme sladkou smetanou rozmixovanou s dvěma vejci a kečupem (dávám cca 250ml) a dáme do vyhřáté trouby.

  12. Vrstvené brambory je třeba péct zvolna, asi na 170 °C tak hodinu a půl, jinak nebudou uprostřed propečené. Ale jen orientačně, každý kolečka brambor krájí jinak a ne všechny trouby pečou stejně, takže doporučuji hlídat.

  13. Vrstvené zapékané brambory podáváme ihned.

  14. Zobrazit přes 120 dalších receptů pro zapečené brambory?


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!