Vrstvené zapékané brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 3 kg brambory 1 kg cibule 1 ks pórek 500 ml sladká smetana 100 g strouhaný sýr 2 balíčky plátkový sýr 250 ml sladký kečup 2 balíčky salám junior 2 balíčky salám gothaj podle chuti koření
Postup Vrstvené zapékané brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí kolečka, tím rychleji budou. Rozdělíme je na 3 části. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a pórek rozdělíme na poloviny. Tvrdý sýr nastrouháme.
Připravíme si strouhaný sýr, plátkový sýr, plátkový Gothaj, plátkový Junior, strouhaný sýr, koření a sůl, plus přidáme podle chuti, co máte rádi - zeleninu, trochu klobásky.
Do pekáče dáme trochu sádla nebo oleje, vymažeme a vysypeme strouhankou a po celém dnu pekáče tvoříme vrstvy
1. vrstva: Třetina krájených brambor, které osolíme a lehce posypeme červenou paprikou a kmínem. Ale záleží na tom, co máte rádi, občas dávám i provensálské, ale i grilovací.
2. vrstva: Polovina cibule a polovina pórku.
3. vrstva: Všechen plátkový gothaj, polovina plátkového sýra.
4. vrstva: Druhá třetina nakrájených brambor, sůl a koření.
5. vrstva: Druhá polovina cibule a pórku.
6. vrstva: Všechen plátkový Junior, zbytek plátkového sýru.
7. vrstva: Zbytek brambor, které osolíme a okořeníme a posypeme strouhaným sýrem.
To vše zalijeme sladkou smetanou rozmixovanou s dvěma vejci a kečupem (dávám cca 250ml) a dáme do vyhřáté trouby.
Vrstvené brambory je třeba péct zvolna, asi na 170 °C tak hodinu a půl, jinak nebudou uprostřed propečené. Ale jen orientačně, každý kolečka brambor krájí jinak a ne všechny trouby pečou stejně, takže doporučuji hlídat.
Vrstvené zapékané brambory podáváme ihned.
Zobrazit přes 120 dalších receptů pro zapečené brambory?