Voňavý jablkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
160 g máslo
1-2 lžíce mléko
750 g jablko
125 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
250 g polohrubá mouka
2 lžičky kypřící prášek
citronová štáva
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citronovou šťávou.

  2. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Potom vyjmeme a necháme vychladnout. V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.

  3. Troubu mezi tím předehřejeme na 200 °C.Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem, vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto.

  4. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a urovnáme. Plátky jablek poklademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. Dáme do trouby a pečeme 40 - 50 minut.

  5. Po upečení necháme voňavý jablkový koláč vychladnout, pak vyndáme z formy a podle toho jak má kdo rád, pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!