Vláčný smetanový dort s ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
6 ks vejce
150 g marmeláda
100 ml mléko
30 lžic voda
1,5 balíček prášek do pečiva
300 g cukr krupice
cukr krupice
500 g ovoce
15 lžic slunečnicový olej
1 balíček vanilkový cukr
300 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
2 kelímky smetana ke šlehání
hrubá mouka na vysypání
2 balíčky ztužovač šlehačky
750 g tučný tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Ingredience jsou připraveny na dvoupatrový dort, spodní patro o průměru cca 24 cm a horní cca 15 cm, ale lze použít i na dort jednopatrový o průměru 28 cm

  2. Zapneme troubu a necháme předehřívat na 175 °C. Dortovou formu/formy vyložíme na dně pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou

  3. Vrhneme se na přípravu korpusu. Rozdělíme si žloutky a bílky zvlášť. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a důkladně promícháme. Poté z bílků a malé špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do žloutkového těsta

  4. Těsto nalijeme do formy/forem a pečeme cca 30 minut na 175 °C. Jakmile je korpus upečený, necháme ho cca 10 minut chladnout ve formách, poté opatrně ořežeme podél boků formy, kdyby náhodou zůstal někde přichycený, vyndáme z forem a necháme zcela vychladnout, ideálně na mřížce

  5. Připravíme si náplň: Do vychlazené šlehačky vysypeme ztužovač a šlehačku dostatečně vyšleháme. Poté přimícháme tvaroh rozmíchaný s vanilkovým cukrem a případně trochou cukru krupice (podle chuti)

  6. Vychladlý korpus rozkrájíme vždy každé patro na tři stejně vysoké vrstvy. Každou vrstvu shora pokapeme cca 2 - 3 lžícemi mléka, aby byl korpus co nejvláčnější a skládáme vrstvy na sebe. Mlékem pokapaný korpus namažeme tenkou vrstvou marmelády, na ni dáme bohatou vrstvu šlehačkového krému a posypeme ovocem (maliny, borůvky, hroznové víno, kiwi), položíme další vrstvu korpusu a takto pokračujeme až do konce tak, aby nám zůstalo dostatek krému na potření celého dortu na závěr. Jakmile máme dort rovnoměrně potřený zbývajícím krémem, poklademe jej zbývajícím ovocem na ozdobu. Lze použít např. špejle, na které ovoce napícháme tak, aby špejle nebyly vidět a ovoce vypadalo hezky naaranžované a drželo na sobě

  7. Vláčný smetanový dort s ovocem dáme vychladit do lednice (nejlépe přes noc)

  8. Tip: Aby byl dort ještě zajímavější, lze použít např. potravinářské barvivo. Já dala červené barvivo před pečením přímo do těsta korpusu a udělal hezkou růžovou barvu (do kontrastu s bílým krémem).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!