Vláčná kefírová buchta s čokoládovou polevou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

180 ml olej
1 ks vejce
4 lžíce kakao
0.5 l kefír
5 lžic med
200 g cukr moučka
250 g hladká mouka
2 lžičky jedlá soda
podle potřeby
máslo
hořká čokoládová poleva
polohrubá mouka na vysypání
na potření
marmeláda
podle chuti
rozinky
kokos
oříšky

Postup přípravy receptu

  1. V jedné misce smícháme všechny tekuté ingredience, ve druhé všechny suché a ty za stálého pomalého šlehání vsypáváme do tekuté hmoty. Podle chuti přidáme nasekané oříšky, rozinky nebo kokos. Když dostaneme kompaktní hmotu, která má konzistenci takovou, že ji ještě lze z misky vylít, ale už se ji ven moc nechce a musíme ji pomoci stěrkou, máme hotovo.

  2. Těsto vlijeme do připraveného (vymazaného a vysypaného) pekáče. Kefírovou buchtu pečeme na cca 170 °C tak dlouho, až se nám ani uprostřed nelepí na špejli. Může to trvat trochu déle (záleží i na typu kefíru), ke konci je možno ji přikrýt alobalem, aby se nám nepřipálila.

  3. Hotovou kefírovou buchtu překrojíme uprostřed, potřeme marmeládou a na vrch nalijeme rozpuštěnou čokoládu. Čokoládovou polevu připravíme rozpuštěním čokolády na vaření a másla ve vodní lázni. Povrch kefírové buchty můžeme ještě po zalití čokoládou posypat kokosem či oříšky.

  4. Vláčnou kefírovou buchtu necháme zatuhnout a podáváme jako lahodný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!