Vepřové sádlo a škvarky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 dl voda
3 kg syrové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Sádlo nejprve nařežeme na pruhy. Pokud má sádlo kůži, položíme ho kůží na prkénko a delším ostrým nožem zakrojíme do sádla až na kůži a tahem oddělujeme sádlo od kůže. Potom sádlo nakrájíme na kostky veliké asi 2 cm

  2. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou, aby se na začátku škvaření nepřipálilo, a za občasného míchání zvolna zahříváme a škvaříme. Když sádlo přestává pěnit a škvarky se lehce zabarvují dorůžova, sádlo opatrně slijeme nebo procedíme do připravené nádoby. Malé množství tuku necháme a škvarky v něm doškvaříme dočervena

  3. Škvarky pak scedíme, případně trochu vymačkáme, aby se zbavili přebytečného tuku. Podle chuti můžeme škvarky ochutit nejen solí a pepřem, ale také česnekem

  4. Foto: Vojtech Leman


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!