Vepřové plátky co dům dal recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
petrželka
1 ks cibule
1 lžíce sádlo
voda
1 lžíce povidla
chilli
masox
50 g špek
mletý pepř
50 g anglická slanina
4 plátky vepřové maso
tmavá jíška

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší pánve dáme lžíci sádla nebo olej. Necháme rozehřát a přidáme kousek špeku nakrájeného na malé kostičky a mírně osmažíme. Dáváme pozor, aby se špek nepálil. Poté k tomu přidáme jednu větší cibuli nakrájenou na plátky a tu osmažíme dohněda

  2. Mezitím si naklepeme 4 vepřové plátky třeba z kýty. Osolíme a opepříme podle chuti. Když nám zhnědne cibule, vložíme do pánve maso a necháme zatáhnout z obou stran. Do masa nepícháme, aby nám nevytekla šťáva. Otáčíme pomocí dvou vidliček. Jakmile je maso zatažené a cibule dostatečně hnědá, zalijeme maso vodou. Ochutnáme a když je potřeba přisolíme nebo přidáme masox podle potřeby. Dusíme pod pokličkou na nižší teplotě

  3. Než nám maso změkne, nakrájíme si anglickou slaninu na kousky. Dále si připravíme lžíci švestkových povidel a chilli papričku nebo chilli koření. Dávám tak 5 plátků chilli papričky od špičky. Opravdu malinko, aby to nepálilo jako čert. Jinak samozřejmě podle chuti strávníků. Když už maso trochu změkne přidáme chilli, povidla a anglickou slaninu a dusíme dál doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Když je maso měkké, vyndáme ho vedle a šťávu buď procedíme a nebo necháme tak jak je s kousky. Dochutíme solí a pepřem, podle potřeby omáčku rozředíme vodou nebo zahustíme tmavou jíškou na požadovanou hustotu

  4. Vepřové plátky co dům dal podáváme s rýží, těstovinami nebo brambory. Přílohu ozdobíme trochou petrželky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!