Vepřové na portském víně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
100 g máslo
2 lžíce strouhanka
2 lžíce olivový olej
2 dl portské víno
600 g růžičková kapusta
1 ks cibule šalotka
500 g vepřová pečeně v celku
2 lžíce Grana Padano
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
čerstvá šalvěj
mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou pečeni v celku zpevníme kuchyňskou nití a ze všech stran potřeme olivovým olejem. Do masa vmasírujeme sůl.

  2. V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a maso na něm opečeme. Jakmile se maso zatáhne, přendáme ho do pekáčku, zalijeme portským vínem, zasypeme nadrobno nakrájenou šalotkou, příčně rozpůlenou paličku česneku a šalvěj. Přidáme výpek z hrnce, přikryjeme alobalem a pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Občas maso otočíme a přelijeme vypečenou šťávou. Ke konci pečení sundáme alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme dalších 15 minut, abychom získali křupavou kůrčičku.

  3. Před krájením necháme vepřovou pečeni vychladnout.

  4. Připravíme si hrnec s osolenou vroucí vodou a kapustičky v ní asi 2 minuty blanšírujeme. Růžičkovou kapustu scedíme, necháme okapat a přendáme do zapékací nádoby. Zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou a sýrem. Takto ochucené kapustičky zapékáme 20 minut při 190 °C.

  5. Vepřové na portském víně podáváme se zapečenými kapustičkami jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!