Vepřová panenka na bylinkách recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
60 g máslo
1 lžíce olivový olej
2 větvičky čerstvý tymián
600 g vepřová panenka
2 větvičky čerstvý rozmarýn
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si pánev nebo hrnec, který můžeme použit i v troubě. Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, dobře do ní vmasírujeme olivový olej a necháme chvíli odpočinout, dokud nerozehřejeme troubu na 180 °C

  2. Pánev na sucho rozpálíme nad plamenem, vložíme do ní panenku, zprudka opékáme z každé delší strany asi 2 minuty a z každé kratší strany jen 30 sekund. Panenku až nyní ze všech stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a posypeme lístky čerstvého tymiánu a čerstvého rozmarýnu

  3. Povrch panenky pokryjeme plátky čerstvého másla, přidáme jeden stroužek česneku pokrájený na plátky a vložíme péct do předehřáté trouby. Vepřovou panenku na bylinkách pečeme 10 minut při 180 °C. Kdo chce mít panenku propečenou na medium, peče samozřejmě kratší dobu

  4. Upečenou panenku vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout asi 20 minut, aby se uvnitř ustálily šťávy. Potom panenku pokrájíme na řezy o tloušťce asi 0,5 cm

  5. Vepřovou panenku na bylinkách na talíři přelijeme chutným výpekem a servírujeme s krajícem čerstvě upečeného chleba a rukolovým salátem s pomeranči. Panenku můžeme podávat i s brambory pečenými na másle

  6. Vepřovou panenku podáváme jako velmi chutný a rychlý hlavní chod, ale také jako vynikající chuťovku. Panenka připravená tímto způsobem je šťavnatá, měkká a má chuť použitého koření a bylinek. Je to skutečně velmi rychle hotová pochoutka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!