Velikonoční slaný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
90 g sádlo
300 ml voda
30 g droždí
300 g sýr
1 lžíce máslo na vymazání
300 g tvrdý salám
800 g mouka 00
na potření
olej
podle potřeby
strouhaný parmazán

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek. Mouku prosolíme, nastrouháme sádlo a přidáme hotový kvásek. Těsto zpracujeme, přidáváme vlažnou vodu. Jakmile je těsto hladké, vypracujeme z něj kouli, kterou necháme v misce kynout na teplém místě alespoň na hodinu a půl.

  2. Mezitím si nakrájíme salám a tvrdé sýry na kostičky.

  3. Jakmile je těsto hotové, odebereme z něj kousek na doplňování. Zbytek těsta vyválíme do obdélníku cca na 1 cm, posypeme ho nakrájenými sýry, salámem a nakonec parmazánem.

  4. Velikonoční slaný koláč zarolujeme po delší straně a přehneme do tvaru kola, dáme do kulaté vymazané formy a necháme na další hodinku kynout.

  5. Když se těsto zdvojnásobí, vezmeme 4 vajíčka a přitlačíme opatrně na vrch koláče. Ze zbytku těsta, co jsme dali stranou, vytvoříme proužky a přikryjeme vejce křížkem.

  6. Velikonoční slaný koláč potřeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C alespoň hodinku.

  7. Slaný koláč podáváme na velikonoční stůl s bílým suchým vínkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!