Velikonoční máslové sušenky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

140 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
210 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
70 g mletý cukr
1 lžička přírodní vanilkový extrakt
malé lentilky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si odvážíme mouku, cukr, přidáme citronovou kůru, rum, přírodní vanilkový extrakt (lze vynechat), 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, nakrájené na kostky

  2. Nejprve konečky prstů začneme spojovat ingredience, jako bychom tvořili drobenku, poté rychle spojíme v těsto. Na prkénko či vál vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny budou tak správně propojeny a sušenky úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc

  3. Po vyjmutí z lednice necháme těsto pár minut na vále, poté rozválíme na plát, cca 3 milimetry silný. Vykrajujeme požadované tvary, zde jsme zvolili motiv slepičky. Vykrajované tvary skládáme na plech vyložený pečicím papírem, dozdobíme malými lentilkami

  4. Velikonoční sušenky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 8 - 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby

  5. Vychladlé velikonoční máslové sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v lednici. Podáváme například ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!