Velikonoční colomba s krémem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 120 g cukr 1 špetka sůl 4 ks vejce 150 g máslo 1 ks žloutek 3 dl mléko 25 g droždí 100 g kandovaná pomerančová kůra 500 g mouka 00 krém 3 lžíce cukr 2 ks žloutek strouhaná citronová kůra 1 sklenka vlažné mléko 3 lžíce mouka 00 na ozdobu 50 g cukr krystal 100 g loupané mandle podle potřeby tuk na vymazání
Postup Velikonoční colomba s krémem recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Hotový kvásek smícháme s polovičkou mouky, s troškou mléka, dobře zpracujeme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout.
Jakmile se nám těsto zdvojnásobí, zpracujeme do těsta 4 vejce, jeden žloutek, zbytek mouky, máslo, cukr, kandované pomerančové ovoce a mléko. Těsto dobře zpracujeme, Těsto na velikonoční colombu je lepší dělat v mašině, ručně je to více namáhavější, ale snaha bude stát za to. Pokud je těsto tvrdé, můžeme ještě přidat trochu vlažného mléka, že je těsto hotové se pozná tak, že se nám nebude lepit na ruce a bude hladké.
Hotové těsto dáme do vymazané formy a necháme ještě jednou kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.
Těsto na colombe natřeme žloutkem, posypeme mandlemi, granulovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 20 minut 190 °C.
Krém: V kastrůlku elektrickou metličkou rozmícháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu přiléváme vařicí mléko s nastrouhanou citronovou kůrou a mouku. Dáme na plotnu, na pomalé teplotě stále mícháme, dáváme pozor, krém nesmí vřít. Jakmile krém zhoustne, odendáme hrnec z plotny.
Velikonoční colombe s krémem rozřízneme na půlku, potřeme krémem a colombu uzavřeme.
Velikonoční colombu s krémem podáváme na velikonoční svátek.