Velikonoční bochánek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 dkg cukr 2 lžičky sůl 10 dkg máslo 2 lžíce rum 3 ks žloutek 125 ml mléko 15 dkg rozinky 2 kostky droždí 50 dkg polohrubá mouka
Postup Velikonoční bochánek recept
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, dvou lžiček cukru a kvasnic si připravíme kvásek.
Máslo rozpustíme a přidáme do ostatních surovin. Až vzejde kvásek, přidáme jej k ostatním surovinám na těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme jednu hodinu kynout. Pak těsto zlehka propracujeme a necháme další jednu hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly, z kterých uděláme bochánky. Položíme na plech s pečícím papírem. Na středu jemně rozřízneme do kříže a necháme kynout půl hodiny. Po nakynutí potřeme velikonoční bochánky rozšlehaným vajíčkem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180° 30 - 45 minut.
Po upečení pocukrujeme bochánky moučkovým cukrem. Necháme vychladit a pak se do nich můžeme pustit.