Velikonoční bochánek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 dkg cukr
2 lžičky sůl
10 dkg máslo
2 lžíce rum
3 ks žloutek
125 ml mléko
15 dkg rozinky
2 kostky droždí
50 dkg polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, dvou lžiček cukru a kvasnic si připravíme kvásek.

  2. Máslo rozpustíme a přidáme do ostatních surovin. Až vzejde kvásek, přidáme jej k ostatním surovinám na těsto a vypracujeme hladké těsto, které necháme jednu hodinu kynout. Pak těsto zlehka propracujeme a necháme další jednu hodinu kynout.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly, z kterých uděláme bochánky. Položíme na plech s pečícím papírem. Na středu jemně rozřízneme do kříže a necháme kynout půl hodiny. Po nakynutí potřeme velikonoční bochánky rozšlehaným vajíčkem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180° 30 - 45 minut.

  4. Po upečení pocukrujeme bochánky moučkovým cukrem. Necháme vychladit a pak se do nich můžeme pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!