Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
70 g máslo
máslo
ocet
1 plátek šunka
1 ks pečivo
mletý pepř
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo si podélně rozkrojíme (kaiserku, housku, bagetku, ale můžeme použít i dva plátky toustového chleba), potřeme máslem a namazanou stranou dolů mírně opečeme na suché pánvi. Pečivo si připravíme na talíř a do pánve dáme na několik vteřin (stačí z jedné strany) opéct plátek šunky

  2. Příprava jednoduché holandské omáčky

  3. Máslo necháme přejít varem, žloutek dáme do nádoby na mixování a při max. výkonu postupně (čůrkem) přiléváme ještě teplé máslo. Poté osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy - podle chuti. Když je omáčka hodně hustá, zředíme smetanou (já dávám 1 mlíčko do kafe)

  4. Příprava ztraceného vejce

  5. Vroucí vodu (tak, aby jen trochu probublávala) si okyselíme octem a osolíme. Vařečkou si vytvoříme vír, do jehož středu opatrně rozklepneme vejce. Okraje bílku se snažíme "urovnat" přes žloutek. Vaříme 2-3 minuty, vejce musí být uprostřed tekuté. Na opečené pečivo přeložíme plátek šunky, přidáme vejce, přelijeme omáčkou a přiklopíme druhou částí pečiva (já dávám omáčku pod vejce - tedy na šunku i na vejce, protože u nás není omáčky v této pochoutce nikdy dost)

  6. Vejce benedikt s holandskou omáčkou nakonec ještě ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a obložíme zeleninou (rajče, paprika, okurka).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!