Vdolky s borůvkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g máslo
2 ks žloutek
320 ml mléko
0.5 kostky droždí
1 kostka tvaroh
50 g cukr krupice
400 g polohrubá mouka
omáčka
150-200 g borůvky
1 balíček vanilkový cukr
2 lžíce smetana ke šlehání
na ozdobu
100 g borůvky
1 kelímek smetana ke šlehání
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Třetinu teplého mléka nalijeme do hrnečku, rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru i mouky. Lehce promíchneme a necháme v teple vzejít kvásek.

  2. Máslo utřeme se žloutky a cukrem do světlé pěny. Přimícháme kvásek a postupně mouku a zbylé mléko. Nakonec vmícháme tvaroh a těsto necháme v teple hodinu kynout.

  3. Poté na pomoučeném vále z těsta vyválíme silnější plát a pomocí skleničky (6cm) vykrajujeme kolečka. Vdolečky přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.

  4. Rozpálíme vyšší vrstvu oleje a vdolky postupně usmažíme dozlatova.

  5. Borůvky očistíme, vložíme do mixéru, přidáme vanilkový cukr a promixujeme. Přilijeme dvě lžíce smetany a ještě promícháme. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha.

  6. Usmažené vdolky ozdobíme šlehačkou, kuličkami celých borůvek a přejileme borůvkovou omáčkou.

  7. V zimě můžeme na vdolky s borůvkami použít i balíček mražených borůvek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!