Vdolky s borůvkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g máslo 2 ks žloutek 320 ml mléko 0.5 kostky droždí 1 kostka tvaroh 50 g cukr krupice 400 g polohrubá mouka omáčka 150-200 g borůvky 1 balíček vanilkový cukr 2 lžíce smetana ke šlehání na ozdobu 100 g borůvky 1 kelímek smetana ke šlehání podle potřeby olej na smažení
Postup Vdolky s borůvkami recept
Postup přípravy receptu
-
Třetinu teplého mléka nalijeme do hrnečku, rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru i mouky. Lehce promíchneme a necháme v teple vzejít kvásek.
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do světlé pěny. Přimícháme kvásek a postupně mouku a zbylé mléko. Nakonec vmícháme tvaroh a těsto necháme v teple hodinu kynout.
Poté na pomoučeném vále z těsta vyválíme silnější plát a pomocí skleničky (6cm) vykrajujeme kolečka. Vdolečky přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
Rozpálíme vyšší vrstvu oleje a vdolky postupně usmažíme dozlatova.
Borůvky očistíme, vložíme do mixéru, přidáme vanilkový cukr a promixujeme. Přilijeme dvě lžíce smetany a ještě promícháme. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha.
Usmažené vdolky ozdobíme šlehačkou, kuličkami celých borůvek a přejileme borůvkovou omáčkou.
V zimě můžeme na vdolky s borůvkami použít i balíček mražených borůvek.